Wat kun je doen met de overwaarde van een woning?

Wat kun je doen met de overwaarde van een woning?

Als je in het verleden een woning hebt gekocht in Nederland, dan is de kans erg groot dat er momenteel overwaarde op je woning zit. Dat heeft ermee te maken dat de woningen in Nederland de afgelopen jaren flink in waarde zijn toegenomen, maar ook dat er een groot tekort is aan woningen in Nederland. Wanneer er overwaarde op je woning zit, dan kan je daar allerlei verschillende dingen mee doen. Wil je weten wat je er allemaal mee kan doen? Lees dan vooral even verder!

 

Wat is overwaarde?

Voordat je verder gaat met het lezen van dit artikel, is het eerst belangrijk om te weten wat overwaarde is en hoe je dit kan opnemen. Overwaarde wordt berekend door het openstaand bedrag van de huidige hypotheek af te trekken van de huidige waarde van de woning. Dit kan een bedrag zijn van enkele tienduizenden euro’s, maar ook van enkele honderdduizenden euro’s. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je dit geld niet gratis krijgt, want je krijgt het in de vorm van een nieuwe hypotheek. Je zult het geld dan ook terug moeten betalen. Als je de overwaarde wilt opnemen, is het verstandig om een hypotheek afspraak te maken bij de kredietverstrekker die jou een hypotheek heeft verstrekt.

 

Een tweede woning

Wanneer je de overwaarde van je woning op wilt nemen, is het altijd verstandig om er iets mee te doen wat ook weer geld op kan leveren. De meeste mensen kiezen voor overwaarde huis opnemen voor tweede huis. Dit is ook een van de betere keuzes die je kunt maken, want je kunt de woning verhuren. De verhuurder zorgt er dan voor dat de hypotheek op de nieuwe woning volledig afgelost word. Na enkele jaren of tientallen jaren heb je dan een aardig rendement verdiend. 

 

Beleggen in aandelen

Naast het aanschaffen van een tweede woning, zijn er ook onwijs veel mensen die het geld willen beleggen. Dat veel mensen hiervoor kiezen is natuurlijk goed te begrijpen, want ons geld wordt steeds minder waard. Wanneer je wilt gaan beleggen, is het verstandig om dit te doen met de hulp van de bank. De kans is namelijk erg groot dat je geen ervaring hebt met het beleggen en ook geen verstand hebt van de financiële markt. De banken hebben dit wel en kunnen je geld op een veilige manier beleggen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je dan nog steeds risico loopt. 

Previous post Een vakantie die bij je past: zoektips!
Next post Kies voor de juiste uitstraling bij de meubels van uw horecazaak